"We feliciteren alle winnaars van harte met deze uitzonderlijke prestatie. Op naar een mooie toekomst waarin we onze gasten volop culinair mogen blijven verrassen."


Orderli is een slimme QR bestel app voor de horeca. Met deze handige app laat je je gasten zelf bestellen en betalen. Zo verhoog je je omzet en bespaar je op personeelskosten. Probeer Orderli twee weken gratis. Daarna kost een abonnement voor KHN-leden slechts 9 euro per maand!


De 7 leukste terrastrends van 2022
Heb jij nog inspiratie nodig voor je terras? We delen dé 7 leukste terrastrends van 2022 met je.
2. Streetfood
Streetfood is nog steeds een belangrijke trend. En de gerechten worden steeds exotischer. Zorg dat er een mooie mix is tussen de gerechten en zorg ook voor wat lekkers om te delen. Shared dining doet het nog steeds erg goed.
1. Outdoor cooking
Koken speelt zich steeds vaker buiten af. Gasten willen meer entertainment en tafelbereidingen. Laat jouw chef(s) hun skills showen en kijk wat je zowel qua warme als koude bereidingen naar buiten kunt verplaatsen. Wat dacht je van een mooi stukje vis van de grill of een pizza uit de houtoven?
7. Technologie
Qua goede en snelle service bij strandtenten en op terrassen was er nog wel wat verbeteren. Technologie kan hierin een grote rol spelen. Zelf de menukaart scannen, een drankje bestellen en afrekenen met je mobiele telefoon. In no time is dit de afgelopen twee jaar door de gasten omarmd en de technologie zal komende jaren alleen maar meer toenemen.
6. Take-out
Niet elk restaurant heeft een terras, maar door take-out kits en door uitgifte-windows wordt er buiten toch omzet gemaakt. Ook zien we dat er speciale voorzieningen worden ingericht voor delivery, zodat dit geen overlast geeft voor de restaurantgasten.
5. Het aperitief is booming
De aperitief-trends groeien nog steeds. Dit is dé manier om meer omzet te maken. Mensen spreken sneller af voor een aperiefmoment met bites, dan voor een standaard diner. Zorg voor een aantal signatures op de kaart, want door authenticiteit uit te stralen komen gasten sneller terug.
3. Buitenbar voor cocktails
Naast de keuken, zien we ook de opkomst van de buitenbar voor cocktails, champagne of vermout. Want wat is er nou leuker dan een verse cocktail die voor je neus geshaket wordt?!
4. Terras als werkplek of event-space
Hybride werken is sinds corona de norm. Richt een deel van het (dak)terras in als werkplek met stopcontacten en zorg voor goed werkend internet. Het terras doet het ook erg goed voor meetings of kleinschalige bijeenkomsten, dus pas je aanbod hierop aan.
Een goede ventilatie in jouw restaurant
5 tips voor...
Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid. Een lage luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken, zoals als vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kunnen virusdeeltjes zich in ruimtes zonder ventilatie beter verspreiden. Bereid je voor op het najaar en zorg voor een goede ventilatie in jouw restaurant. Dat is wel zo fijn voor je gasten en personeel. Lees hieronder wat je zelf kunt doen om op de juiste manier te ventileren:
- Zet gevelroosters en klepramen open en houd ze schoon.
- Zet ramen op een kier.
- Zorg voor goed onderhoud en de juiste afstemming van mechanische ventilatie.
- Beperk het aantal mensen in een ruimte.
- Gebruik een CO2-meter als die in de ruimte aanwezig is.


Michelinsterren
In restaurants door het hele land was het feest op 30 mei: Michelin onthulde namelijk de sterrenrestaurants van 2022. 117 restaurants kregen te horen dat ze één, twee of drie Michelinsterren krijgen of behouden. De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen behouden hun drie sterren. Daarnaast kwamen er tien nieuwe restaurants met een ster bij, waardoor Nederland nu 94 restaurants telt met één Michelinster. Het aantal tweesterren restaurants komt met drie nieuwe restaurants uit op 21.
De verrassing van de dag was Yoran Jacobi van De Juwelier in Amsterdam. Hij sleepte zijn eerste Michelinster in de wacht én ontving de Young Chef Award 2022. Naast de traditionele Michelinsterren werden er namelijk nog meer sterren en awards uitgereikt. Zo werden er 11 Groene Michelinsterren uitgereikt, voor chefs en restaurants die zich inzetten voor een duurzame aanpak van de gastronomie. Ook was er een award voor ‘sommelier van het jaar’. Deze ging naar Malou Hagenaars van Alma in Oisterwijk.
In mei werden er ook 112 Bib Gourmand restaurants in het zonnetje gezet.



Van de uitreiking van de Michelinsterren tot de beste Chardonnays
INSPIRATIE
van top-sommeliers
De favoriete Chardonnays

“DeMorgenzon Stellenbosch DMZ Chardonnay uit Zuid-Afrika. Een heerlijk zacht en toegankelijk glas uit Stellenbosch. Hogere wijngaarden voor verfrissing, 75% gerijpt in hout voor meer romigheid en toast/vanille. Ideaal bij een visje of een vegetarisch gerecht van de barbecue of goed gekoeld lekker bij de borrel. Verkrijgbaar bij Wijnwinkel Oonivoo.”
Bram Faber van Oonivoo Winespired & Oonivoo Wines & More
Ik kies voor de Nyetimber Blanc de Blancs. Alles in deze wijn ademt Champagne maar dan gemaakt door Britten. Dit is geweldig, complex en bovenal kun je hier mensen écht mee verrassen. Verkrijgbaar bij Residence Wijnen of de Gouden Ton.”
Nadien de Visser van Le Club des Vins Wijnblog, wijncursussen, wijnproeverijen
“Kiezen is bijna onmogelijk, maar als ik dan toch iets moet kiezen dan ga ik voor Champagne. En specifiek de Blanc de Blancs van Charles Heidsieck. Dit is Chardonnay die álles waarmaakt; elegant, verfijnd, complex, rijk en geweldig doordrinkbaar.”
Jan-Jaap Altenburg van Restaurant Maeve
“Een Chardonnay uit de Jura van mijn favoriete wijndomein Domaine JF Ganevat Cuvée Les Chamois du Paradis. Een wijn die mij altijd kippenvel bezorgt door zijn diepe zuren, rijke aroma’s en lichte oxidatieve tonen. Verkrijgbaar bij Smaragd Wijnen of Vinoblesse.”
Isabel van Bueren van Restaurant In den Doofpot
Verwen jij je gasten graag met de lekkerste wijn bij hun lunch of diner? Dan mag een goede Chardonnay niet ontbreken op jouw menukaart. Wij vroegen een aantal top-sommeliers naar hun favoriet.


•
Scroll naar beneden




Orderli is een slimme QR bestel app voor de horeca. Met deze handige app laat je je gasten zelf bestellen en betalen. Zo verhoog je je omzet en bespaar je op personeelskosten. Probeer Orderli twee weken gratis. Daarna kost een abonnement voor KHN-leden slechts 9 euro per maand!

7. Technologie
Qua goede en snelle service bij strandtenten en op terrassen was er nog wel wat verbeteren. Technologie kan hierin een grote rol spelen. Zelf de menukaart scannen, een drankje bestellen en afrekenen met je mobiele telefoon. In no time is dit de afgelopen twee jaar door de gasten omarmd en de technologie zal komende jaren alleen maar meer toenemen.
6. Take-out
Niet elk restaurant heeft een terras, maar door take-out kits en door uitgifte-windows wordt er buiten toch omzet gemaakt. Ook zien we dat er speciale voorzieningen worden ingericht voor delivery, zodat dit geen overlast geeft voor de restaurantgasten.
5. Het aperitief is booming
De aperitief-trends groeien nog steeds. Dit is dé manier om meer omzet te maken. Mensen spreken sneller af voor een aperiefmoment met bites, dan voor een standaard diner. Zorg voor een aantal signatures op de kaart, want door authenticiteit uit te stralen komen gasten sneller terug.
2. Streetfood
Streetfood is nog steeds een belangrijke trend. En de gerechten worden steeds exotischer. Zorg dat er een mooie mix is tussen de gerechten en zorg ook voor wat lekkers om te delen. Shared dining doet het nog steeds erg goed.
1. Outdoor cooking
Koken speelt zich steeds vaker buiten af. Gasten willen meer entertainment en tafelbereidingen. Laat jouw chef(s) hun skills showen en kijk wat je zowel qua warme als koude bereidingen naar buiten kunt verplaatsen. Wat dacht je van een mooi stukje vis van de grill of een pizza uit de houtoven?
Heb jij nog inspiratie nodig voor je terras? We delen dé 7 leukste terrastrends van 2022 met je.
De 7 leukste terrastrends van 2022
4. Terras als werkplek of event-space
Hybride werken is sinds corona de norm. Richt een deel van het (dak)terras in als werkplek met stopcontacten en zorg voor goed werkend internet. Het terras doet het ook erg goed voor meetings of kleinschalige bijeenkomsten, dus pas je aanbod hierop aan.
3. Buitenbar voor cocktails
Naast de keuken, zien we ook de opkomst van de buitenbar voor cocktails, champagne of vermout. Want wat is er nou leuker dan een verse cocktail die voor je neus geshaket wordt?!

Een goede ventilatie in jouw restaurant
5 tips voor...
Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid. Een lage luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken, zoals als vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kunnen virusdeeltjes zich in ruimtes zonder ventilatie beter verspreiden. Bereid je voor op het najaar en zorg voor een goede ventilatie in jouw restaurant. Dat is wel zo fijn voor je gasten en personeel. Lees hieronder wat je zelf kunt doen om op de juiste manier te ventileren:
- Zet gevelroosters en klepramen open en houd ze schoon.
- Zet ramen op een kier.
- Zorg voor goed onderhoud en de juiste afstemming van mechanische ventilatie.
- Beperk het aantal mensen in een ruimte.
- Gebruik een CO2-meter als die in de ruimte aanwezig is.

“DeMorgenzon Stellenbosch DMZ Chardonnay uit Zuid-Afrika. Een heerlijk zacht en toegankelijk glas uit Stellenbosch. Hogere wijngaarden voor verfrissing, 75% gerijpt in hout voor meer romigheid en toast/vanille. Ideaal bij een visje of een vegetarisch gerecht van de barbecue of goed gekoeld lekker bij de borrel. Verkrijgbaar bij Wijnwinkel Oonivoo.”
Bram Faber van Oonivoo Winespired & Oonivoo Wines & More
Ik kies voor de Nyetimber Blanc de Blancs. Alles in deze wijn ademt Champagne maar dan gemaakt door Britten. Dit is geweldig, complex en bovenal kun je hier mensen écht mee verrassen. Verkrijgbaar bij Residence Wijnen of de Gouden Ton.”
Nadien de Visser van Le Club des Vins Wijnblog, wijncursussen, wijnproeverijen
“Kiezen is bijna onmogelijk, maar als ik dan toch iets moet kiezen dan ga ik voor Champagne. En specifiek de Blanc de Blancs van Charles Heidsieck. Dit is Chardonnay die álles waarmaakt; elegant, verfijnd, complex, rijk en geweldig doordrinkbaar.”
Jan-Jaap Altenburg van Restaurant Maeve
van top-sommeliers
De favoriete Chardonnays
"We feliciteren alle winnaars van harte met deze uitzonderlijke prestatie. Op naar een mooie toekomst waarin we onze gasten volop culinair mogen blijven verrassen."

In restaurants door het hele land was het feest op 30 mei: Michelin onthulde namelijk de sterrenrestaurants van 2022. 117 restaurants kregen te horen dat ze één, twee of drie Michelinsterren krijgen of behouden. De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen behouden hun drie sterren. Daarnaast kwamen er tien nieuwe restaurants met een ster bij, waardoor Nederland nu 94 restaurants telt met één Michelinster. Het aantal tweesterren restaurants komt met drie nieuwe restaurants uit op 21.
De verrassing van de dag was Yoran Jacobi van De Juwelier in Amsterdam. Hij sleepte zijn eerste Michelinster in de wacht én ontving de Young Chef Award 2022. Naast de traditionele Michelinsterren werden er namelijk nog meer sterren en awards uitgereikt. Zo werden er 11 Groene Michelinsterren uitgereikt, voor chefs en restaurants die zich inzetten voor een duurzame aanpak van de gastronomie. Ook was er een award voor ‘sommelier van het jaar’. Deze ging naar Malou Hagenaars van Alma in Oisterwijk.
In mei werden er ook 112 Bib Gourmand restaurants in het zonnetje gezet.
Michelinsterren


Van de uitreiking van de Michelinsterren tot de beste Chardonnays
INSPIRATIE
“Een Chardonnay uit de Jura van mijn favoriete wijndomein Domaine JF Ganevat Cuvée Les Chamois du Paradis. Een wijn die mij altijd kippenvel bezorgt door zijn diepe zuren, rijke aroma’s en lichte oxidatieve tonen. Verkrijgbaar bij Smaragd Wijnen of Vinoblesse.”
Isabel van Bueren van Restaurant In den Doofpot
Verwen jij je gasten graag met de lekkerste wijn bij hun lunch of diner? Dan mag een goede Chardonnay niet ontbreken op jouw menukaart. Wij vroegen een aantal top-sommeliers naar hun favoriet.







•
Scroll naar beneden

