Wat zijn de voordelen van een franchiseonderneming?
“Het grootste voordeel is voor mij dat ik altijd een coach heb om op terug te vallen. Als je begint met een horecazaak kun je wel horeca-ervaring hebben, maar er komt nog veel meer bij kijken. Je moet ineens verstand hebben van arbeidszaken, gemeentelijke vergunningen, social media en nog zoveel meer. Als franchisenemer heb je mensen die met je meedenken en hoef je niet overal zelf verstand van te hebben. Zoals ik al zei: ‘al doende leer je’, dus langzaamaan krijg je overal meer verstand van.”
•
Scroll naar beneden
Heb je nog adviezen of tips voor andere jonge/startende ondernemers?
“Neem je tijd. Zorg dat je eerst alles goed doordacht hebt voordat je opengaat.”
Hoe kijk je terug op de afgelopen drie jaar?
“Vooral mijn eerste jaar ondernemen was erg zwaar. Ik draaide toen zeven dagen in de week, omdat ik het leuk vond en overal bij wilde zijn. Ik werkte lange dagen en maakte me soms druk om dingen waarvan ik nu weet dat het uiteindelijk toch wel goed komt.
Daarna werd het steeds lastiger om het los te laten en uit handen te geven. Ik wil altijd alles perfect doen en ik kon dit ook echt mee naar huis nemen. Het werk was leuk, maar ik skipte mijn privéleven volledig en soms heb je juist ook afleiding van het ondernemen nodig.
Corona bracht ook veel onzekerheden met zich mee. Gelukkig heb ik een fijn team samengesteld en samen met mijn collega’s maakten we er het beste van. Nu, drie jaar verder, voelen bepaalde gasten als vrienden en kijk ik dankbaar terug op deze tijd.”
Zijn er dingen die je achteraf anders aan zou pakken?
“Dan zou ik toch een bestaande vestiging overnemen. En eerst in de vesting werken, voordat ik zelf begin met ondernemen. Toen ik begon was ik nog zo onervaren in sommige dingen dat ik mezelf vaak over de kop werkte. Ik maakte lange dagen en maakte me soms druk om dingen waarvan ik nu weet dat ze uiteindelijk toch wel goedkomen.”
Marlies Otten wist al vroeg dat ondernemen in haar bloed zat. Op haar 25e opende ze dan ook haar eigen Bagels & Beans. In dit interview vertelt ze wat er zo leuk is aan werken in de daghoreca, wat ze tijdens haar ondernemersavontuur heeft geleerd én waarom ze koos voor franchise.
Wilde je altijd al een eigen horecazaak openen?
“Ik wilde vooral altijd al iets voor mezelf beginnen. Zo zat ik als klein meisje al voor de deur madeliefjes te verkopen en op de jaarlijkse rommelmarkt verkocht ik mijn spulletjes. Ik vond het op jonge leeftijd al leuk om mijn eigen geld te verdienen. Toen ik nog te jong was voor een eigen baantje hielp ik mijn broer met zijn krantenwijk. En hoe ouder ik werd hoe meer (bij)baantjes ik kreeg. Naast school was ik altijd wel ergens folders aan het bezorgen, ijs aan het scheppen of ramen aan het wassen. Werken in de horeca vond ik het leukst. Er hangt toch altijd een gezellig sfeer en je bent lekker actief bezig!”
Waarom heb jij voor franchise gekozen?
“Ik was nog bezig met mijn studie toen het toch wel erg begon te kriebelen om te ondernemen. Ik had geen eigen vermogen, dus een lening bij de bank krijgen was op dat moment lastig. Daarnaast had ik nog geen ondernemerservaring. Ik zie mijn franchise- overeenkomst dan ook als een soort studie. Ik leer terwijl ik onderneem en de bijdrage die ik moet afstaan is mijn collegegeld.”
Wat sprak je aan bij Bagels & Beans?
“Als afgestudeerd diëtist wilde ik graag een onderneming starten met gezonde voeding. Daarnaast is het fijne aan Bagels & Beans dat het daghoreca is. De werktijden zijn niet van ’s ochtends heel vroeg vroeg tot ‘s avonds laat. Ook de gasten die voor het concept komen vind ik fijn publiek.”


als een bagelbaas



Heb je nog adviezen of tips voor andere jonge/startende ondernemers?
“Neem je tijd. Zorg dat je eerst alles goed doordacht hebt voordat je opengaat.”
Wat zijn de voordelen van een franchiseonderneming?
“Het grootste voordeel is voor mij dat ik altijd een coach heb om op terug te vallen. Als je begint met een horecazaak kun je wel horeca-ervaring hebben, maar er komt nog veel meer bij kijken. Je moet ineens verstand hebben van arbeidszaken, gemeentelijke vergunningen, social media en nog zoveel meer. Als franchisenemer heb je mensen die met je meedenken en hoef je niet overal zelf verstand van te hebben. Zoals ik al zei: ‘al doende leer je’, dus langzaamaan krijg je overal meer verstand van.”
Wilde je altijd al een eigen horecazaak openen?
“Ik wilde vooral altijd al iets voor mezelf beginnen. Zo zat ik als klein meisje al voor de deur madeliefjes te verkopen en op de jaarlijkse rommelmarkt verkocht ik mijn spulletjes. Ik vond het op jonge leeftijd al leuk om mijn eigen geld te verdienen. Toen ik nog te jong was voor een eigen baantje hielp ik mijn broer met zijn krantenwijk. En hoe ouder ik werd hoe meer (bij)baantjes ik kreeg. Naast school was ik altijd wel ergens folders aan het bezorgen, ijs aan het scheppen of ramen aan het wassen. Werken in de horeca vond ik het leukst. Er hangt toch altijd een gezellig sfeer en je bent lekker actief bezig!”
Waarom heb jij voor franchise gekozen?
“Ik was nog bezig met mijn studie toen het toch wel erg begon te kriebelen om te ondernemen. Ik had geen eigen vermogen, dus een lening bij de bank krijgen was op dat moment lastig. Daarnaast had ik nog geen ondernemerservaring. Ik zie mijn franchise- overeenkomst dan ook als een soort studie. Ik leer terwijl ik onderneem en de bijdrage die ik moet afstaan is mijn collegegeld.”
Wat sprak je aan bij Bagels & Beans?
“Als afgestudeerd diëtist wilde ik graag een onderneming starten met gezonde voeding. Daarnaast is het fijne aan Bagels & Beans dat het daghoreca is. De werktijden zijn niet van ’s ochtends heel vroeg vroeg tot ‘s avonds laat. Ook de gasten die voor het concept komen vind ik fijn publiek.”
Marlies Otten wist al vroeg dat ondernemen in haar bloed zat. Op haar 25e opende ze dan ook haar eigen Bagels & Beans. In dit interview vertelt ze wat er zo leuk is aan werken in de daghoreca, wat ze tijdens haar ondernemersavontuur heeft geleerd én waarom ze koos voor franchise.
als een bagelbaas
Hoe kijk je terug op de afgelopen drie jaar?
“Vooral mijn eerste jaar ondernemen was erg zwaar. Ik draaide toen zeven dagen in de week, omdat ik het leuk vond en overal bij wilde zijn. Ik werkte lange dagen en maakte me soms druk om dingen waarvan ik nu weet dat het uiteindelijk toch wel goed komt.
Daarna werd het steeds lastiger om het los te laten en uit handen te geven. Ik wil altijd alles perfect doen en ik kon dit ook echt mee naar huis nemen. Het werk was leuk, maar ik skipte mijn privéleven volledig en soms heb je juist ook afleiding van het ondernemen nodig.
Corona bracht ook veel onzekerheden met zich mee. Gelukkig heb ik een fijn team samengesteld en samen met mijn collega’s maakten we er het beste van. Nu, drie jaar verder, voelen bepaalde gasten als vrienden en kijk ik dankbaar terug op deze tijd.”
Zijn er dingen die je achteraf anders aan zou pakken?
“Dan zou ik toch een bestaande vestiging overnemen. En eerst in de vesting werken, voordat ik zelf begin met ondernemen. Toen ik begon was ik nog zo onervaren in sommige dingen dat ik mezelf vaak over de kop werkte. Ik maakte lange dagen en maakte me soms druk om dingen waarvan ik nu weet dat ze uiteindelijk toch wel goedkomen.”



